torsdag 18 september 2008

På lut genom landstinget

Inför stundande VFU (VerklighetsFörlagd Utbildning) kan det vara på sin plats att höja ett varningens finger för något som drabbar de flesta kandidater med jämna mellanrum: klinik-tilten! Tilt, ursprungligen en flipperterm, används numera oftast för att beskriva sinnestillståndet hos en pokerspelare som efter att ha drabbats av en motgång börjar spela dåligt i ren frustration.

Wikipedia erbjuder en stringent definition:

Tilt is a poker term for a state of mental confusion or frustration in which a player adopts a less than optimal strategy, usually resulting in the player becoming over-agressive.

Uttrycket är populariserat hos en del studenter av Markus, själv en ivrig pokerspelare.
Den veritabla krashlandning ned i landstingsvardagen som klinikplaceringarna ändå innebär, efter två år av föreläsningar och seminarier, ger gott om tillfällen att drabbas av detta tillstånd. Symptomen på klinik-tilten är enkla att känna igen och utgörs ofta av den klassiska triaden nedstämdhet, sarkasmer och uttalade funderingar på byte av karriär. Ofta kan en utlösande händelse, i form av en för den drabbades del kännbar motgång i det kliniska arbetet, identifieras. Den akuta behandlingen är symptomatisk och består av gratiskaffe och uppmuntran från förstående kurskamrater.

Det är differentialdiagnostiskt viktigt att skilja på "tilt" och "mode", som trots liknande symptomatologi skiljer sig avseende etiologin. Ett mode är ofta idiopatiskt eller sekundärt till intox.

Fallstudie: Bertil

Följande video exemplifierar hur ett insjuknande i akut tilt kan te sig. Trots att sammanhanget inte är samma som vid klinik-tilt finns här mycket att lära!

http://www.youtube.com/watch?v=SPQiAgpcbnM

Spola fram till 3:10.

Prodromalfasen inleds vid 3:37. Notera att Bertil redan här uppvisar tecken till sarkasm: "Stöpp för helvete!"

Vid 3:41 övergår Bertils tillstånd i akut tilt.

Vid 4:03 får tilten anses fulminant: "Ja varför inte?"


//Erik T.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar beskrivning av något så vanligt förekommande i allas vår vardag!

Anonym sa...

hah bingolotto. vilket fenomen det med. precis lagom nivå av underhållning för mig såhär mitt i den egna tilten!